YTB Başkanı Abdullah Eren Başkent Kulisi’nde
Romanya’da soydaşlarımız var. Orada bazı eğitim etkinlikleri düzenliyoruz. Bu eğitimleri başarı ile tamamlayan öğrencilerimizi her sene Türkiye’ye getiriyoruz.
Bunun yanı sıra yazarlık akademileri yapıyoruz. Balkanlarda Türkçe konuşan gençlerimiz var onlara bir dergi çıkardık. Mezun derneklerimiz var. Bunları bir sürü ülkede yapıyoruz. Türkiye’de öğrenci olarak okumuş ve sonra ülkelerine dönmüş öğrencilerimiz kurdu bunu.
Kültür ile alakalı da çok farklı faaliyetlerimiz var.
Mehmet Acet’in Uluslararası Öğrenci Programı sorusuna Eren şu cevabı verdi:
Bu hakikaten çok önemli bir konu. YTB’nin diaspora faaliyetlerinin yanı sıra 2011 senesinde kurumumuz Türkiye’nin uluslararasındaki eğitimleri çekebilmek için bir burs programı başlattı.
2011’de kurumumuzda Türk cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerin burslandırılması konusunda bir koordinasyon yetkisi verildi. Türkiye Bursları adından yeni bir program ortaya çıkardık. Bunların yanı sıra bölgesinde etkin güç olmak isteyen dünyanın birçok bölgesinde güç kazanmaya çalışan bir ülkenin tüm dünyadan başarılı öğrencileri ülkeye çekmek çok stratejik bir hedeftir.
Türkiye Bursları’nın amacı dünyanın birçok ülkesinden başarılı öğrencileri Türkiye’de okutup onların ülkesine dönmesini sağlayarak onların Türkiye ile olan ilişkilerini devam ettirmeleri. Bu burslar kapsamında her sene başvurularımız artarak gitti. 2011’de Türkiye’de uluslararası öğrenci sayısı 20 bindi. Şu an 360 binden fazla öğrenci sayısı oldu.
Burslu öğrenci sayımız şu an 15 bin, 178 ülkeden. Bu noktaya gelinmesinde Türkiye Bursları’nın önemli bir etkisi oldu. Bizim geleneğimizde ilim talep eden talebeler her zaman seyahat etmişlerdir.
Türkiye’nin uluslararası öğrenci almaya başlaması Cumhuriyet’in ilk yıllarında, ikili anlaşmalarla Türkiye’ye öğrenciler geliyor. Akademisyenler de geliyor. Nazi Almanya’sında önemli isimler Türkiye’ye geliyor.
2024 yılında 7 milyon öğrenci kendi ülkesinin dışında okuyan öğrenci sayısı var. Bu mevcut şu an 7 milyon öğrenci 10 ülkeyi tercih ediyor. Bu işin ekonomisi çok önemli. 370 milyar dolarlık bir sermaye söz konusu. Bu 7 milyon öğrenci arasında 1 milyon öğrenci sayısı ile ABD’de birinci sırada yer alıyor. İngiltere, Fransa, Kanada, Avusturalya, Almanya ve Türkiye. Türkiye ilk 7’de.
Sadece sayı değil biz sayıyı artırırken kaliteyi de artırıyoruz. Bu büyük pastanın 30 küsür milyar dolardan fazlasını ABD alıyor. Türkiye burada 1,5 milyar dolar, dolaylı harcamalarla da 3 milyar dolara yakın Türkiye’ye faydası oluyor.
Bu öğrenci hareketliliğinde 51 bin Türk öğrenci Türkiye’den gidip yurtdışında okuyor. İngiltere’deki öğrencilerin yüzde 23’ü, Kanada 24, Avustralya’da yüzde 32.
Türkiye açısından uluslararası öğrenci sistemi bir ekosistem. Üniversitelerin kalitesi, sosyal imkanlar bu öğrencileri ülkeye çekmede belirleyici oluyor. Uluslararası öğrenci hareketliliği bakımından bu çok önemli.
Dünyanın birçok ülkesi, farklı ülkelerde yetişmiş zeki çocukları kendilerine çekmeye çalışıyor. İnsan kaynağı kazanılıyor. Bilgi dolaşımı oluyor. Aynı zamanda bu bir sektör. Bu önemli ülkeler bu işten para kazanmaya da çalışıyor.
Fransa’nın Campüs France bursu vardı. Onların çıkardığı bir raporda Türkiye, Türkiye Bursları ile Afrika’ya bizim etki alanımza girmiş durumda diye rapor çıkardı. Bizim en büyük rakiplerimizden biri Fransa şu an alarm verdi resmen. Bunlar rekabet alanı.
Benim başkan olarak kurumumun ilgilendiği alan burslu öğrenciler. Biz uluslararası burs programlarıyla rekabet ediyoruz. Türkiye, önemli ülkelerin devlet burslarıyla rekabet ediyor.
ABD’nin Fulbright bursu, dünyanın birçok önemli yerinde başbanlık, önemli görevler yapmış olan kişiler Fulbright bursundan faydalanmıştır. Çok önemli devlet başkanları Fulbright bursu almıştır. Türkiye’den de Fulbright bursu alan isimler var. Onlarca liste var. Buraya baktığınızda yaklaşık 70 senedir devam ediyor ve bir amaca göre yapılıyor. Parlak, geleceği olan kişiler ABD’ye getiriliyor ve burada okutuluyor.
Daha sonra bu kişilerle irtibat devam ediyor. Biz diğer burs programlarından farklıyız. Türkiye Bursları ile Türkiye’ye gelen öğrenci, muhabbetle ayrılsın. Kültürümüzü görsün, tanısın. Gün sonunda biz bu öğrencilerin bir gönül elçisi olarak Türkiye’den ayrılmalarını istiyoruz. Tabii ki de iyi yerlere gelmelerini istiyoruz ama şüphesiz diğer burs programlarından farklı olarak bizimkinin ruhu var.
Son dakika gelişmelere anında ulaşmak için Haber7 uygulamasını akıllı cihazlarınıza (iOS, Android) kurabilir, Twitter’da @Haber7 hesabını takip edebilirsiniz.
App Store Google Play Takip Et