Teknoloji

İnsanları Yay Gibi Eğen Korkunç Hastalık: Tetanos

Tetanos,Her yaştan insanı etkileme potansiyeli olan bir hastalıktır ancak en yüksek oranda yenidoğan ve genç gruplarda görülmektedir.

Avrupa Gözetim Sistemi 14 Nisan 2023 tarihinde yayınlanan verilerde; 2018’de 92, 2019’da 73, 2020’de 32 ve son olarak 2021’de bunların hepsinden daha düşük Vaka sayısı gözlemlendiğini bildirdi. Raporda, tetanoz hastalığı vakalarının yıllara göre azaldığı ortaya çıkıyor. Haydi öldürelim insanları Sessiz katilTetanoz lakaplı hastalığın ayrıntılarını gelin birlikte öğrenelim.

Tetanoz hastalığı sinir sistemimizi tehdit ediyor.

Tetanos,güçlü bir bakterinin oluşturduğu bulaşıcı hastalıkliteratürde yer almaktadır.  Bu hastalık sinir sistemimiz Kontrolü ele geçirebilir ve önemli kas kasılmalarına neden olabilir. Bilinen en eski hastalıklardan biri olup ölümcül olma özelliğiyle tarih boyunca toplumları korkutan bir hastalık haline gelmiştir.

Araştırmalara göre tetanoz hastalığı klinik özelliklerbakmak 4 tür ayrılmış. Bunlar;

  1. Genelleştirilmiş tetanoz : En sık görülen türdür. Vakaların %80’inde bu cins görülmektedir.
  2. yenidoğan tetanozu : Doğum sırasında steril olmayan aletler yoluyla bebeğe bulaşabilen türdür. Tetanoz aşısı yapılmamış annelerin yeni doğan bebeklerinde görülür.
  3. Lokalize tetanoz : Tek bir kas grubunu etkileyen ve en az görülen türdür. Genelleştirilmiş tetanoza dönüşebilir ve ölümcül olabilir.
  4. serebral tetanoz: Merkezi sinir sistemini etkileyerek özellikle baş, yüz ve boyun bölgesinde etkili olan türdür.

Bu hastalığa neden olan bakteriler Clostridium tetani bakterisi.

Herkes tetanozun paslı demir kesiklerinden kaynaklandığını düşünüyor. Fakat bilinenin aksine Klostridium tetanibakteri oksijensizHer ortamda ortaya çıktığı için hayatımızın her noktasında var olabilir.

Bu bakteri türü, toprağın organik elementler açısından zengin olduğu sıcak ve nemli iklimlerde daha yaygındır. Özellikle toprak, toz, paslı yüzeyler, kir ve hayvan dışkısıGibi birçok yerde bulunabilir.

Buna göre hastane bilgilerine bakıldığında çiftçiler ve demir-çelik endüstrisi çalışanlarıgibi bazı meslek gruplarında bu hastalığın daha sık görüldüğünü söyleyebiliriz.

Cildimizde yara, yanık, kesik varsa ya da bakteri içeren bir cisim nedeniyle yaralandıysak. bakteriyel toksin Vücudumuza girmesine neden oluyoruz. Bu bakteri sinir sistemimizi olumsuz etkileyerek kaslarımızın kontrolünü ele geçirir.

Kaslarımız mutlaka belli aralıklarla kasılır. Bu kasılmalar pozitif taraftaki kasılmalardır. Ancak Klostridium tetani bakteriler bu pozitif kasılmalara müdahale eder. Bu nedenle vücudumuza aynı anda yüzlerce iğne batıyormuş gibi hissederek kasılabiliriz. Bu nedenle tetanoz hastalığı halk arasında yaygındır. “kazık ateşi”Olarak bilinir.

Bahar halinde kalmamıza neden olan bu hastalığın pek çok belirtisi var.

bakteriyel toksinVücudumuza girdiği andan itibaren hızla bizi ele geçirmeye başlar. Kuluçka süresi Genellikle 3-21 gün sürer ve yaranın türüne göre değişiklik gösterir. Bu dönemde açıkça semptomlar gözlemlenebilir. Bunlar;

  • Yutma fonksiyonumuzda bariz zorluklar yaşarız,
  • Yüz kaslarımızdaki gerginlikler,
  • Yüksek ateş ve terleme nedeniyle nöbet geçirme,
  • Kalp atışımız hızlandıkça kan basıncımız da artar ve
  • Nefes almakta zorluk çekiyoruz.

En belirgin semptom halbuki; İçeriğimize konu olan fotoğrafta olduğu gibi boyun, ense, çene ve sırt kaslarımızın kasılması ve gevşeyememesidir. Bu nedenle sırtımız yukarı doğru eğilir. kas sistemimizformunu kaybeder ve yay şeklionu alabiliriz.

Tedavi seçenekleri oldukça kısıtlı olan hastalık türlerinden biridir.

Tetanoz hastalığı teşhis edilebiliyor Laboratuvar testleri yok . Bahsettiğimiz belirtiler göz önüne alındığında tanı konulur konulmaz tedaviye hemen başlanmalıdır.

Peki bu hastalığın tedavisi sadece hastane koşullarında yapılabilir. Sinir sistemimizi rahatlatmak için vakit kaybetmeden yoğun tedavi sürecine geçilmesi gerekmektedir.

Tedaviden sonra başlıyor rehabilitasyon Süreçler uzun süre devam edebilir. Ancak istatistiklere baktığımızda bu hastalığın ölümleSonuç alma ihtimali daha yüksek gibi görünüyor.

Tetanozdan korunmanın yolu: Aşılama

Tarih boyunca toplumları olumsuz yönde etkileyen pek çok sorun vardır. bulaşıcı hastalık göründü. Bu hastalıklara bağlı ölümler artmaya başladı ve birçok toplum Yok olmanın eşiğindeydi. Bu noktada toplumları hastalıklardan koruyan mucizevi bir buluştur. Aşı,Tarihi sahnelerde rol almaya başladı.

Tetanoz hastalığı da sosyal bir tehditÇünkü günümüzde uzun yıllardır bebeklere verilmektedir. tetanoz aşısı yapılıyor. Bu aşı daha sonraki yaşlarda tekrarlanır.

O kadar ki Dünya Sağlık Örgütühayatımız boyunca 6 doz tetanoz aşısı olmamız tavsiye edilir. Dozların ortasında ise en az 4 yıl varÖyle olması gerektiği söyleniyor.

Sadece doğumdan sonra düzenli aralıklarla aşı yaptırarak bu hastalıktan korunduğumuz söylenemez. Anne karnındayken bile korunabiliriz. yenidoğan tetanozuAdlandırılmış türe karşı koruma sağlamak için hamilelik döneminde anne adaylarıTetanoz aşısı yaptırmanız büyük önem taşıyor.

Aynı zamanda herhangi bir yaralanma şikayeti ile hastaneye gittiğimizde doktorumuzu mutlaka bilgilendirmeliyiz. tetanoz aşısı tarihimize bakıyorVe gerekli görürse o anda aşı olmamıza da karar verebilir.

Tetanoz hastalığı eskisi kadar güçlü mü?

ülkelerin ulusal programlarda aşılamaKapsama alanı sayesinde tetanoza yakalanma olasılığı eski dönemlere göre oldukça yüksektir. düşük.Ancak oranlar ülkeler arasında farklılık gösteriyor gelişim seviyeleribuna göre değişir. Kaynak eksikliği sorunuBu oran ülkelerde Bilinmeyen. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre tetanozdan kaynaklanan ölümlerin büyük çoğunluğu az gelişmiş ülkelerde meydana geliyor. hijyenik bir ortamdaDoğum yapamayan kadınlarda ve yeni doğanlarda görüldüğü belirtilmektedir.

Tetanoz adını duyduğumuzda endişeye kapılabiliyoruz. Ancak hastalıklardan korunmanın en önemli yolunun aşı olduğunu görüyoruz. Tetanoz hastalığının olumsuz sonuçları şunlardır: Aşılama ile önlenebilir.

Kaynaklar: Dünya Sağlık Örgütü, Ulusal Tıp Kütüphanesi, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, TC Sağlık Bakanlığı Aşı Portalı

İlginizi çekebilecek diğer içeriğimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu